Yumurta donasyonu, yumurta nakli olarak ifade edilen bir işlemdir. Yumurta donasyonu tedavisi sağlıklı, genç ve doğurganlık özelliği yüksek olan bağışçılardan alınan taze yumurtalarla yapılır. Taze yumurta hücreleriyle alıcı olan kadının eşinden alınan sperm hücrelerinin döllenmesi bu yöntemin yapılmasının süreçleridir. Laboratuvar ortamında döllenen spermin rahmin içine embriyo şeklinde transfer edilmesiyle yöntem tamamlanır. Embriyo ise döllenmiş yumurta anlamına gelmektedir. Yumurta donasyonu tedavisi sayesinde, yumurta üretimi bulunmayan ya da menopoza girmiş olan kadınlar da bebek sahibi olabilmektedir. Aynı zamanda, sağlıklı bir rahime sahip olan, ancak sağlıklı ve kaliteli yumurta hücresi üretimi azalmış olan kadınlar da bu yöntemi yaptırabilirler. Yumurta donasyonuyla kendi eşlerinden bebek sahibi olabilecek birçok kadın bulunmaktadır. Doğuş Tüp Bebek Merkezi tarafından yaptıracağınız bu uygulama sayesinde, birçok kadın bebek sahibi olmuştur. Bu işlem, tıpkı tüp bebek tedavisi gibi yapılmaktadır.
Yumurta donasyonu yöntemini tüp bebek tedavisinden ayıran tek fark, yumurta hücrelerinin anne adayına ait olmamasıdır. Bu işlem, sağlıklı bir rahime sahip olan kadınlara, bir takım etkenlerden dolayı bebek sahibi olmaması durumunda uygulanır. Menopoza giren kadınlar da bu yöntemi yaptırarak bebek sahibi olabilmektedir. Genetik olarak yumurta hücrelerinde bozukluk olan kadınlar da bu işlemi yaptırabilirler. Kadınların herhangi bir rahatsızlık geçirmesi nedeniyle yumurtalıklarının alınması ya da hasar gören kadın yumurtalıklarına da uygulanır.
Yumurta Donasyonu Kimlere Uygulanır?
Yumurta donasyonu, farklı durumlara sahip olan kadınlara uygulanabilecek bir yöntemdir. Örneğin, bebeğine kalıtsal olarak hastalık geçirme riski olan kadınlar bu yönteme başvurabilirler. Bu yöntem sayesinde, kalıtsal olan hastalığın bebeğe geçme riski önlenmiş olur. Yaşa bağlı olarak da yumurta rezervi kadınlarda azalabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise yumurta donasyonu tedavisi doğru bir uygulama olacaktır. Bireylerdeki kromozom anormallikleri sebebiyle gebeliklerinde tekrar eden düşükler, bebek sahibi olunmasına engel olur. Dolayısıyla çok düşük yaşayan kadınlar da bu uygulamadan yararlanabilirler. Bazı kadınlarda kromozom anormalliklerinden kaynaklı gebeliklerin düşüklerle sonuçlanması görülmektedir. Düşük yaşayan kadınlar da ise yumurta donasyonu işlemi uygun olmaktadır.
Bu işlem için uygun vericilerin seçilmesi için belli unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Donör olan verici kadın, alıcı çiftlerin önceden tanımadığı ya da tanıdığı kişiler arasından olması da önemlidir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi üzerinden yumurta donasyonu hizmeti almak için donörlerin 20-28 yaş arasında olması gerekir. Donörlerin genel sağlığının da yerinde olması son derece önemlidir. Yumurta kalitesi ve rezervi üst seviyede olan kişiler arasından seçim yapılmaktadır. Yumurta donasyonu, donörlerin aile geçmişine bakılarak da yapılır. Çünkü aile geçmişinde zeka geriliği gibi problemler olmaması gerekir. Donörler, kalıtsal hastalıklara sahip olmamalıdır. Aynı zamanda, madde bağımlılığı ve bir maddeye bağımlılık geçmişinin de olmaması önemli bir detaydır.
Yumurta Donasyonu İçin Uygun Vericiler Kimdir?
Yumurta donasyonu işlemi için verici olacak kişiler, bulaşıcı hastalıklara sahip olmamalıdır. Aynı zamanda, kan grubu uyumunun da bu yöntem için önemli olduğunu söyleyebiliriz. Donörün fiziksel özelliklerine ve eğitim durumuna da bakılmaktadır. Yüz tipi, boy, kilo, göz rengi, cilt rengi ve eğitim durumu gibi detaylar, bireylerin isteklerine göre bakılmaktadır. Aktiflik, dışa dönüklük, heyecanlı olma, meraklılık ya da pozitif olma gibi durumlar da yumurta donasyonu yönteminde bakılan özelliklerden bir kaçıdır. Yumurta donasyonu sürecinde, donör eşleştirilmesi ciddi bir aşamadır. Son derece geniş bir donör havuzuna sahip olan bu merkez, bireylere uygun donörleri ulaştırabilmektedir. Çiftlerin tercihlerine ve kendilerine benzeyebilecek olan donörlerin seçilmesi durumu söz konusu olmaktadır. Yumurta nakli tedavisi aşamasında ise bir takım testler yapılmaktadır.
- Kadından İstenen Testler
Yumurta donasyonu yapılmadan önce, kadın ve erkeklerden bir takım testler istenir. Bu testler, bebeğin sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesi açısından son derece önemlidir. Kadınlardan istenen testler arasında; HBS AG, Tam kan sayımı, açlık kan şekeri, üre, FSH, AMH, LH, Pelvik ultrason gibi testler yer alır. Kadınlar, aynı zamanda bu yöntemi yaptırabilmek için Anti HCV, HIV, HBC, VDRL, SGOT, SGPT ve LH gibi testler de vermelidir. Eğer 45 yaşın üzerindeyseniz, Kardiyoloji ve Dahiliye gibi uzmanlardan gebe kalınıp doğum gerçekleşmemesinde bir engel olmadığına dair rapor almaları gerekir.
- Erkeklerden İstenen Testler
Kadınlar gibi erkekler de bu işlemin yaptırılması adına bir takım testler vermeleri gerekir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi tarafından erkeklerden istenen testler arasında; Kan grubu analizi, Anti HCV, HIV, HBC ve VDRL yer almaktadır. HBS AG ve Sperm analizi de erkeklerin vermesi gereken testler arasındadır. Sperm analizi testinin 3 günlük cinsel perhizden sonra yapılması son derece önemlidir.
Yumurta Donasyonunda Tedavi Süreci ve Hamilelik
Yumurta donasyonu anında donöre uygulanan yumurta gelişimi hazırlığı, rahim hazırlığına eş zamanlı olarak başlatılır. Donöre yumurtaların toplanmaya hazır hale gelmesi adına bir takım iğneler uygulanır. Bu şekilde, yumurta takibi de titiz bir şekilde yapılır. Anne adayına, kendi ülkesinden rahatça temin edebileceği basit tabletler verilir. Ağızdan alınan tabletler, rahim zarı kalınlaştırılarak transfer yapmak adına uygun hale getirilmektedir. Eğer adet görüyorsanız, adetinizin 2 ya da 3. Günü tedaviye başlamalısınız. Yumurta donasyonu işlemi, adet görmeyen kadınlar için herhangi bir gün tedaviye uygulanarak başlanabilir. Hazırlık aşaması yaklaşık olarak 12 gün sürmektedir. Bu süreçten sonra, donörden taze bir şekilde yumurtalar toplanır. Eşten alınan sperm hücreleri toplanan yumurtalarla birlikte döllenir. En geç ise 5 gün içinde embriyo rahim içine transfer edilir. Bu şeklide tedavi tamamlanır ve yumurtanın nakli esnasında dondurulmuş olan yumurta kullanılmaz.
Hastanın özel bir durumu yoksa 5. Günde blastokist transferi yapılır. 2 ya da 3 embriyo yerleşimi de bu işlemde gerçekleştirilebilmektedir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi tarafından başarılı bir şekilde yapılan bu işlem, tek donör ve tek hasta prensibi ile yapılır. Bu prensiple çalışıldığı için tedavi sonrasında arta kalan embriyolar, ileride kullanılmak üzere dondurulabilmektedir. Yumurta donasyonu işlemindeki transferden 12 gün sonra ise kanda BETAHCG değerlerine de bakılır. Ardından gebelik tahlili yapılmalıdır. Yumurta naklinde genel başarı oranının da son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Yumurta Donasyonunda Gizlilik
Bu işlemden yararlanarak tedavi olacak çiftlerin ya da yumurta donörünün bilgileri hiçbir şekilde paylaşılmaz. Donör ile aile kesinlikle tanıştırılmadan yumurta donasyonu işlemi yapılır. Aile donörle alakalı fiziksel detayların öğrenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Dolayısıyla eğitim durumu, fiziksel detaylar paylaşılmaktadır. Ancak isim bilmesi ve resim görmesi gibi detaylar prensip olarak yasaktır. Sosyal ve hukuki anlamda problem yaşanmaması adına bu belgeler, aile ve donör tarafından imzalanmaktadır.
Donör, dünyaya gelecek olan bebekle ilgili herhangi bir hakka sahip değildir. Bu durumda bilgilendirme olarak karşı tarafa aktarılır. Ailenin kendi tanımış olduğu birini de dönor olarak tercih etmesi durumu, kuruma ait değildir. Sorumluluk bu gibi bir durumda aileyi seçen kişilere aittir. Dolayısıyla yumurta donasyonu işlemini yaptırmayı düşünen çiftler, gizlilik faktöründen dolayı herhangi bir problem olmadan bu tedaviden yararlanabilirler. Gizlilik unsuru, tedavi olacak çiftlerin içini rahatlatmaktadır.